موسسه عالی فقه و علوم اسلامی با همکاری ستاد همکاری حوزه علمیه و وزارت  امور اقتصادی و دارائی در راستای ماموریت‌های خود و با هدف آشنا کردن طلاب  مدارس تخصصی فقه و دانشجویان تحصیلات تکمیلی با چالش‌های اجرائی و فقهی در  عرصه اقتصاد ایران اقدام به برگزاری «مدرسه تابستانه فقه نظام مالی» نمود.  این مدرسه در طی ۳ روز و از ۲۷ تا ۲۹ شهریور در شهر مقدس قم، در موسسه  عالی فقه و علوم اسلامی برگزار شد.

در این مدرسه ۸۷ نفر از ۱۳ استان کشور ثبت نام کردند که پس از بررسی  پرونده‌های ایشان، تعداد ۴۵ نفر از بین ثبت نام کنندگان گزینش و جهت شرکت  در دوره پذیرش شدند.

این مدرسه در دو محور شامل دوره عمومی و دوره های تخصصی بانکداری، بازار سرمایه و بیمه برنامه ریزی و برگزار شد.

این دوره با برگزاری مراسم افتتاحیه در بعد از ظهر روز سه شنبه ۲۷  شهریور ۱۴۰۳ در محل نمازخانه موسسه عالی فقه و علوم اسلامی و با سخنرانی  حجت الاسلام دکتر فراهانی فرد رئیس ستاد همکاری حوزه علمیه و وزارت امور  اقتصادی و دارائی و همچنین آیت الله سید محمد علی مدرسی طباطبائی، عضو  خبرگان رهبری و مدیر مرکز پژوهشی فقه های تخصصی موسسه عالی فقه و علوم  اسلامی شروع شد.

در دوره عمومی طلاب در یک جلسه با اجزای نظام مالی و رابطه آن با اقتصاد  اسلامی آشنا شدند. سپس طلاب شرکت کننده در مدرسه بر اساس اولویت های خود  در زمان ثبتنام  به سه گروه تقسیم شده و هر گروه در یکی از در دوره های  تخصصی بانک، بازار سرمایه و بیمه شرکت کردند.

در هر کدام از دوره های تخصصی دانش پژوهان در طی ۶ ساعت با تاریخچه،  موضوعات و چالش های اساسی اجرائی و فقهی آن محور تخصصی آشنا شدند. سپس در  یک جلسه با حضور اساتید مشهور و صاحبنظر در هر محور با نگاه انتقادی با  چالش های مرتبط با محور تخصصی خود آشنا شدند. سپس اساتید درس خارج فقه در  هر محور تخصصی در یک جلسه مهمترین سرخط های بحث های فقهی مرتبط با چالش های  هر محور را برای دانش پژوهان ارائه کردند. سپس در مرحله آخر جهت تمرین و  کارورزی فقهی، شرکت کنندگان در هر دوره با راهنمائی اساتید راهنمای هر محور  به گروه های مباحثاتی تقسیم شده و برای حل چالش های مطرح شده توسط اساتید  فقهی، در طی ۳ ساعت به مباحثه و تبادل نظر و پرداختند و در پایان هر گروه  مباحثه در یک جلسه نتیجه مباحثات و جمع بندی نظر خود در حل چالش فقهی را  ارائه کردند. بر اساس برنامه یزی انجام شده بهترین پاسخ ها پس از ارزیابی  تیم داوری، مورد تجلیل قرار خواهد گرفت.

برگزاری اختتامیه در عصر روز پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ پایان بخش برنامه  های مدرسه بود. در این جلسه که با حضور اساتید، طلاب شرکت کننده در دوره و  مسئولین و مدیران کل استانی برگزار شد، به ترتیب حجت الاسلام جمالی رئیس  ستاد مدرسه عالی فقه و علوم اسلامی، دکتر مروجی مدیر کل بورس قم و حجت  الاسلام رجائی نیا مشاور و دستیار رئیس حوزه های علمیه و مسئول ستادهای  راهبری حوزه علمیه به ایراد سخن پرداختند.

این دوره مجموعا با مشارکت فعال بیش از ۴۰ نفر از طلاب و دانش پژوهان با سخنرانی و ارائه ۲۱ نفر از اساتید حوزه و دانشگاه برگزار شد.

بر اساس نظر سنجی انجام شده از دوره،  برنامه ها و اساتید این دوره با  استقبال زیاد دانش پژوهان شرکت کننده در مدرسه روبرو بوده است و بسیاری از  ایشان درخواست استمرار و تکرار این گونه دوره ها را داشته اند. این مدرسه  همچنین به صورت گسترده در سایت های خبری و رسانه های حوزوی و غیر حوزوی  بازتاب داده شده است.